Başkan Aras; İzmir Körfezinde siyaset yapılamaz

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “İzmir Körfezi’ndeki sorun; arıtma tesisinin çalışmaması değil. Kirlilik, Gediz yoluyla İzmir Körfezi’ne karışıyor. Burada siyaset yapılamaz. Burada güçleri birleştirmemiz lazım. Yani İzmir Körfezi gibi bir alanda hükümetimizin desteği veya denetimi olmadan zaten bu temizlik yapılamaz.” ifadelerini kullandı.


Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısında İzmir Körfezi ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Fransa’da Nice, Cannes ve Antibes Belediyelerine gerçekleştirdiği ziyaretlerden bahseden Başkan Ahmet Aras, “7 tane Mavi Bayraklı sahilleri olduğu için dünyada bununla övünüyorlar. Bodrum’da sadece 12 tane Mavi Bayrak var.” ifadelerini kullandı.
Denizlerin korunması gerektiğine dikkat çeken Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, “Denizleri temiz tutarak, derelerimizi ıslah ederek veya diğer sanayi tesislerinin etkilerinden koylarımızı, Fethiye Körfezimizi, Marmaris Körfezimiz korumak zorundayız.” dedi.

Aras, “Hükümetimizin desteği olmadan bu temizlik yapılamaz”
Başkan Aras konuşmasında, İzmir Körfezinde yaşanan kirliliğe değinerek şunları söyledi; “İzmir Körfezi’nin geldiği noktada, şu anki sorun sadece bir arıtma tesisinin çalışma meselesi değil. Gediz Havzası’nda yüzlerce sanayi tesisi var ve bunların atıkları var. Kimyasal atıklar; Gediz yoluyla İzmir Körfezi’ne karışıyor. Daha bunun gibi arıtma tesislerinden veya sanayi tesislerinden kaynaklanan kirlilik var. Yani burada siyaset yapılamaz. Burada güçleri birleştirmemiz gerekiyor. İzmir Körfezi gibi bir alanda hükümetimizin desteği olmadan veya denetimi olmadan zaten bu temizlik yapılamaz.”

Başkan Aras, “Birlikte çalışmanın önemini bir daha hatırlatmak istiyorum”
Çevre denetim yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olduğunu hatırlatan Başkan Aras, vatandaşların yanlış bilgiye sahip olduğunun altını çizerek sözlerine şu şekilde devam etti, “Zaten sanayi tesislerinin denetim yetkisi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndadır. Hatta belediyenin arıtma tesislerini, bir sitenin paket arıtmasını bile bu bakanlık denetler. Çevre denetim yetkisi tamamen bakanlıktadır. Bazen vatandaşlarımız yanlış değerlendiriyor. Belediyenin, atık su arıtma tesislerini, paket arıtmaları veya sanayi tesislerinin atıklarını denetlediğini ve işlem yaptığını düşünüyor. Bu eksik bir düşüncedir. Biz denetleriz evet, sorumluluğumuz var mı? Var. Ama tespitlerimizi bir yazıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüze bildiririz. İl Müdürlüğümüz, Çevre Kanunu gereği olan yetkilerini kullanarak gereken işlemi yapar, men eder, cezasını keser veya faaliyet durdurur. Ama burada birlikte çalışmanın önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Hem koylarımızın korunmasında hem de çevrenin korunmasında hep birlikte çalışmaya hazırız. Zaten bunları da yapıyoruz.”